En filmgenre med många filmer som man kan få sig ett gott skratt till är actionkomedigenren. Ibland handlar det om välgjorda filmer som träffar rätt. Men oftast skrattar man för att de är så dåliga.

I Aftonbladet har man recenserat den nya actionkomedin Kingsman: The secret service och den får höga betyg. Recensenten skriver att filmen liknar James Bond som väldigt underhållande serietidningsaction. Några av de stora rollerna spelas av kända skådespelare som Colin Firth och Samuel L Jackson och det är framförallt dessa som gör riktigt bra insatser. Filmen beskrivs också som en positiv adrenalinkick med roliga inslag.

Dåliga actionkomedier3384513-james-bond-film-pa-gammal-biograf

Det är inte supervanligt att actionfilmer i komedigenren får bra betyg av recensenter eller blir hyllade. Det brukar oftare låta att filmerna är roliga på grund av att de är så dåliga, istället för att vara roliga för att repliker och skämt är det. Ett exempel på en sådan här film är Big Mommas hus som snarare blivit en klassiker för att den är väldigt dålig. På sn.se kan man läsa en recension av filmen där man skriver att filmen är en klumpig actionkomedi och att den är pinsamt dålig. Det står även att skämten är tröttsamma och vulgära och att inte mycket funkar i denna klumpiga film.

Svenska rullar

Det finns även exempel på sådana här skrattretande dåliga actionkomedier bland svensk film. Ett exempel är den nya filmatiseringen av Jönssonligan. Filmen anses av recensenter vara för tråkig för att kunna kallas en komedi och inte tillräckligt spännande för att kallas en actionrulle.

”Jönssonligan – Den perfekta stöten – ett slags Sickan möter Snabba cash – är en annan femma och ärligt talat en film som jag inte riktigt förstod mig på.” Läs mer.

 
 
 

Högtider och fest

Vad vet du om kändisar?