Även om folk länge har vetat om att det är farligt att röka så har det varit i princip omöjligt för många att sluta, trots förbud och diverse terapier och produkter. Nu ser det däremot ut som att det går att fimpa för gott och det har vi teknologin att tacka för, liksom ett stort antal kändisar som har slängt fimpen och bytt till e-cigaretter.

En av anledningarna till att det kan vara så svårt att sluta röka är att det är något som man associerar med olika situationer, som till exempel att ta en kaffe eller ett glas vin eller att sätta sig vid datorn för att skriva en rapport. Det är just därför som så många idag i stället röker e-cigg då känslan av att ha något i handen liksom att få inhalera är densamma. Detta kallas nuförtiden för att vejpa från det engelska ordet för ”ånga”, vapour, eftersom det är just ett litet moln som frigörs när man använder sin e-cigg.

Vilka kändisar vejpar?

Allteftersom e-cigaretterna blir populärare ses allt fler kändisar med dem i händerna, och här hittar vi allt från våra egna celebriteter till Hollywoodeliten. Här hittar vi stora namn som Katy Perry, Jack Nicholson, Leonardo Di Caprio och Tom Hardy, som alla valt att byta ut den vanliga cigaretten mot en e-cigg. Många experter ser detta som en väg bort från tobak, då man med detta kan bli av med det notoriska nikotinberoendet. Det är också mindre illaluktande för omgivningen, och när man ser kändisar som Robert Pattinson eller Christina Milan puffa iväg på sina apparater ser det bra mycket fräschare ut.

Det finns massor av olika modeller att välja mellan idag och de reflekterar ofta vejparens personlighet. Stilfulla Alan Cumming föredrar en elegant och slank modell, medan Marc Jacobs fördrar att göra ett statement med sin gula, mer uppmärksamhetsgivande version.