Ett gott skratt förlänger livet
Humor har i alla tider använts av olika skäl. Att komma åt problem i samhällen med satir, eller att bryta isen. Vi kan också använda humorn för att förtrycka, retas eller mobbas. Men vi kan också använda humorn för att konstruktivt bearbeta svåra ämnen som döden, depression eller annan utsatthet. På en konferens i Uppsala handlade det om att använda humor på just det sättet.
Det handlar om att skapa en samhörighetskänsla. Humor handlar ofta om igenkänning på olika sätt. Vi har alla varit på en begravning där gravölen har blivit fylld av både skratt och gråt. Oftast skämtas det en del efter begravningsceremonin. Men varför? Att någon har gått bort, både nära och kära, är väl inte direkt något att fira? Nja, men det handlar om att dela med oss av det vi minns. Och självklart vill vi minnas med värme.
Att minnas med glädje
Att skämta på någons bekostnad kan ge olika utfall och är givetvis ingenting man ska syssla med i det vardagliga livet eller inför eller efter en begravning. Men i slutändan handlar det ju om hur vi använder humorn; varför den behövs. Och vad man skämtar om. Att stå och försöka dra en Bellmanhistoria efter en begravning kan ju anses vara rätt taktlöst. Men att skämta på ett sätt som hedrar den avlidna kan tvärtom lätta upp stämningen rejält. Att dra ett skämt som den avlidna brukade säga själv kan vara uppskattat, det handlar bara om att göra det med taktkänsla.
För det handlar om att våga bryta isen och minnas med glädje och värme. På en konferens vid Uppsala Universitet pratade man just om detta, hur man använder sin humor som ett sätt att bearbeta sin utsatthet. Där kan man samlas kring åsikten att skämtandet om döden också kan vara ett sätt för anhöriga att komma närmre, eller att träffa folk som förlorat någon på ett liknande sätt.
Tillsammans med andra skapar vi trygghet och gemenskap. Vi vill inte vara ensam i vår sorg och vi vill se ljuset i tunneln. Och du vet ju vad de säger, ett gott skratt förlänger livet!