I dag skriver vi om något som är riktigt roligt, nämligen fester! Men hur ska man egentligen tänka när man inte vet vad man ska bjuda på, hur man eventuellt ska dekorera till festen och vad för tema den ska ha? Om detta tipsar vi i dag, på ett LOL:igt sätt!

tårtaJa, det finns många alternativ när man slår till på stort och ska ha fest, allt ifrån mat, fika, till ekonomi, tema och dekorationer. Kanske en fototårta livar upp och skojar till stämningen, liksom en bra lista på Spotify där alla fått lägga in roliga låtar. Det gäller att försöka reda ut allt man vill få till och det gör man bäst med en checklista.

Bästa tipsen till festfixare

Några regler att följa om man vill underlätta festfixningen kan du få när du läser här på Go Kvälls hemsida på SVT, där ger Susanne Jonsson sina bästa festfixartips. Vi listar några av tipsen här nedan:

  • Förbered. Planera, handla och laga i förväg så slipper du stress och kan lugnt glida i festkläderna och invänta gästerna.
  • Dagen innan gästerna kommer: städa, ta fram porslin, servetter, bestick, glas mm. och dekorera. Ställ dryck på kylning.
  • Fynda tallrikar, glas, bestick på loppis-Retrostil för 1kr/st!
  • Använd råvaror i säsong, det är bra på så många sätt, Bäst smaker, prisvärt och ofta bra för miljön.
  • Håll det enkelt, så alla hinner njuta av festen. Tumregel: hellre färre rätter med höga smaker man minns och mer mingel!
  • Maten ska se snygg och arbetat ut, utan att du lagt ner oceaner av tid. Välj uppläggningsfat som tillför färg och form.
  • Dekorera genom att strö på t ex kakao, strössel och florsocker just innan servering för extra effekt.
  • Bål är helt rätt. Både ekonomiskt och gott.

tårta bakningSedan är det också smart att fylla upp en eventuell buffé med mat som går att köpa färdig. Sådana produkter kan vara ostar, bröd, marmelad, rökt och gravad fisk, kallskuret samt brownies och småkakor. En rolig och garanterat häftig fototårta gör sedan även den succé om den ställs fram efter maten. En som gillar lite udda tårtor verkar vara prins Carl Philip, hans bröllopstårta innehåll jordgubbar, rabarber och pistasch – och skars upp av ett svärd. Det var anrika Tössebageriets ägare som fått i uppdrag att ansvara för bakningen av tårtan, men trots det blev inte tårtan traditionell utan kanske snarare kan beskrivas som futuristisk, med lysande dekorationer. Det vi kan läsa om tårtan i Expressen är att prinsen ville ha pop rocks i den, ett godis som sprakar i munnen.

I Göteborgs-Posten kan vi vidare läsa att tårtan var beställd till att räcka för hela 400 personer och hade förberetts länge, i flera månader. Hemlighetsmakeri föregick bröllopsmiddagens storslagna dessert och inspirationen till tårtan sägs ha kommit från svensk sommar. Det som bakades först var det som kund frysas in, sedan bottnar och sedan resten precis innan bröllopets skulle stå.

Sedan är det upp till dig själv om du vill ha en LOL:igt tema, som sjörövare, Harry Potter-världen, femtiotal eller kanske framtiden? Sedan är det bara att med loppisfynd och annat som en kanske har hemma, att dekorera efter smak och tycke! The world is your oyster, helt enkelt!

 
 
 

Högtider och fest

Vad vet du om kändisar?