Med stormsteg närmar vi oss sommaren och med sommaren kommer även de första studenterna att springa ut och ge sig iväg mot vuxenlivet – men hur firar vi detta på bästa vis och vad måste vi som föräldrar tänka på?

http://www.dreamstime.com/-image20368520

http://www.dreamstime.com/-image20368520

Att ta studenten är ungdomens första steg mot vuxenvälden, och det är just därför som man bör fira studenten ordentligt. Men vad är det egentligen som bör ordnas? Förutom självklara saker såsom studentkläder, mössa och studentskylt så finns en hel del andra saker som också måste tas itu med såsom själva studentskivan, studentmottagningen och slutskivan samt mycket mer. Men det är lätt att man missar något eller att kostnaderna skenar iväg alltför mycket. Idag lägger vi till exempel mer pengar än vad man gjorde för omkring tio år sedan, skriver Aftonbladet. Därför kan det vara bra att faktiskt ta sig an en ordentlig checklista så att du inte missar något!

Checklista för föräldrar Studenten 2015

 1. Studentplakatet eller studentskylt är faktiskt det viktigaste du som förälder ska ha ordnat. Det är helt enkelt en förstorad bild på ditt barn i bebisålder som du håller upp för att väcka minnen och göra det enklare för ditt barn att hitta ert sällskap i vimlet. De absolut vanligaste måtten på studentplakatet är 50 x 75 centimeter eller 50 x 70 centimeter och själva bilden bör vara omkring 30 x 40 centimeter, skriver Expressen.
 2. Studentsaker att hänga om halsen. Det vanligaste är band i svenska flaggans färger gul och blå att hänga om halsen på studenten. Vanligast är även att det sitter fast en visselpipa, nallebjörn, blommor eller champagneglas i bandet.
 3. Studentsånger. Ingenting som dagens studenter har superstor koll på men som kan vara roligt att sjunga i alla fall. Ett tips är att göra ett eget litet sånghäfte innehållandes texten till ”Studentsången” med text av Herman Sätherberg där den inledande frasen är den klassiska frasen ”Sjungom studentens lyckliga dag”.

Vanliga kostnader som studentfirandet medför enligt Ung konsument:

 • Kläder, skor, accessoarer.
 • Frisörbesök och professionell sminkning
 • Champagnefrukost
 • Flakåkande eller egen bil
 • Studentmottagningen hemma med mat och dryck, dessert och kaffe med pyntning, porslin, glas med mera
 • Inbjudningskort och porto
 • Biljetter till egen studentfest och vänners studentfester
 • Presenter till lärare och vänner som också tar studenten