Är du intresserad av dialekter? Det är nämligen ett ämne som kan vara riktigt lol:igt. Inte minst på vissa platser runt om i Sverige. Hur låter de till exempel i Östergötland?

3128854-konst-verk-vid-stangan-i-linkopingVad känner man bara igen om man kommer från Östergötland? Kanske att man böjer ord litet annorlunda än många andra svenskar. Många östgötar säger nämligen tröck i stället för tryckte. Dessutom är saltgurka ett väldigt populärt snacks. Mer saker som bara öschöttar känner igen finns att läsa igenom och skratta åt i denna artikel.

Östergötland är ett landskap som fäster samma södra delarna av Sverige med Svealands centrala placering i landet. På vardera sidor om landskapet återfinns vatten, på den vänstra sidan Vättern och på den högra Östersjön. De mest kända städerna är Linköping, Norrköping och Motala. Alla med olika dialekter. Det kan man bland annat höra i denna artikel från nt.se med tillhörande video. För östgötamålen har både sydvästliga och nordöstliga språkdrag med inslag av götamål och sveamål, i de sydvästliga dragen kan en höra hur i övergår till e och y till ö. Mer om detta står listat i Nationalencyklopedin. Det är lite så att östgötskan är en dialekt som är tacksam att driva med, den är på pass annorlunda och bred att det gärna låter lite bonnigt.

Besök en stad med mycket kultur (och lol:ig dialekt)

För den som befinner sig i Östergötland är ett gott tips att ta in på hotell i Linköping, som är residensstad i länet. Via hotellilinköping.se görs jämförelser och det är lätt att välja det hotell som passar en själv. Då kan en förutom att insupa atmosfären och lyssna till östgötskan i förbifarten även besöka Sveriges populäraste museum förutom de i Stockholm, nämligen Flygvapenmuseum. Kanske får du höra guldkornet ”glutte o glane i skyltfönstra” eller ”ah men gu så daant”. Om du har tur.

 
 
 

Högtider och fest

Vad vet du om kändisar?