D-vitamin kan faktiskt ses både som en vitamin och ett hormon eftersom det är en mikronutrient som människan själv kan producera. Detta sker när vi exponerar oss för ultraviolett strålning och därför är det viktigt att få tillräckligt med D-vitamin när man bor i ett solfattigt land. Vitaminet gör oss både gladare, smalare och piggare.

Om man exponerar sin hud för solens strålar ca 20 minuter om dagen i ett solfattigt land, så får man ändå tillräckligt med D-vitamin, d.v.s. kroppen producerar det dagliga behovet. Om man inte gör det, t.ex. under vintern, kan ett kosttillskott behövas. Då finns det chans att man kommer att kunna känna skillnad ganska omgående beträffande humör och friskhet.

Studier indikerar att D-vitamin gör oss gladare

Det har gjorts forskning på D-vitaminet där man försökt reda ut om det har en förmåga att förbättra depressioner och andra tillstånd hos människan. Svaret är att det kan vara en stor hjälp mot vinterdepressioner, allmän nedstämdhet och trötthet som ett stort antal nordbor kämpar med under den kalla årstiden. Idag finns även ett synligt samband med D-vitaminbrist och diabetes typ 2, övervikt, hjärtinfarkt och stroke. Om man dessutom intar A-och C-vitamin tillsammans med D-vitaminet, så minskar risken för förkylningar markant. Samtidigt kommer man att känna sig mindre orkeslös och prestera mer när det gäller fysiska aktiviteter, vilket leder till bättre prestationer, också på arbetsplatser. Läs mer här.

Kort sagt så är D-vitamin livsnödvändigt och är en säker källa till skratt och välmående. De som vet med sig att de inte kan vistas så mycket i solen varje dag eller om man bor i ett gråmulet land där solen inte visar sig ofta, så är det viktigt att köpa ett kosttillskott av vitaminet. Det kan man göra under vinterhalvåret medan det inte är särskilt nödvändigt under sommaren, såvida man kanske inte bor på Svalbard eller dylikt.

 
 
 

Högtider och fest

Vad vet du om kändisar?