Skäms du för dina barn ibland, och tycker att de beter sig som bortskämda snorungar? Du kan trösta dig med att det alltid finns andra som är värre. Det händer faktiskt att vuxna människor beter sig värre än den mest bortskämda treåring.

Korean Air var inte ett särskilt känt flygbolag i Sverige förrän sent i höstas, och detsamma gällde dess vice ordförande Heather Cho, dotter till grundaren Cho Yang-ho (i Korea kommer släktnamnet traditionellt före ”förnamnet”, men en del koreaner har västanpassat sina namn). Men sedan hände något.

”Nutgate”

I december 2014 var Heather Cho passagerare på ett plan från JFK-flygplatsen i New York till Incheon-flygplatsen i Seoul-området. Hon serverades då macadamianötter i påse, och inte upplagda på en tallrik. Av denna anledning blev hon rasande. Planet har redan hunnit köra ett 30-tal meter in på startbanan, men Cho tvingade tillbaka det till gaten, så att hon kunde ge kabinchefen sparken och tvinga av honom från planet. Planet blev elva minuter försenat.

Som vice ordförande hade Heather Cho en viss befogenhet i personalfrågor. Så rent juridiskt var det kanske inte fel av henne att ge kabinchefen sparken (experter på koreansk arbetsrätt får gärna höra av sig om detta), men att tvinga fram en försening kan vara olagligt. Transportmyndigheten i Sydkorea kommer att utreda om något olagligt har skett. Oavsett vad de kommer fram till har Korean Air redan bett om ursäkt, och Heather Cho har fått avgå från sin post som vice ordförande.

Den här incidenten har fått namnet Nutgate, och kommer troligen att förfölja Heather Cho i många år framöver. Wikipedia-artikeln om denna händelse är betydligt mer omfångsrik än den om Heather Cho. I Nutgate-texten kan man också läsa att det inte var första gången som Korean Airs anställda fick känna på Chos vrede. 2013 ska hon ha angripit kabinpersonal som serverade henne nudlar som inte var tillagade på rätt sätt. Den gången lyckades flygbolaget dock mörka hela händelsen, åtminstone tills Nutgate blev känt.

Tilläggas ska kanske också att Heather Cho var 40 år gammal när Nutgate inträffade. I Sydkorea är det vanligt att de som ingår i ägarfamiljerna till storföretag beter sig lite hur som helst. Det är svårt att tänka sig att någon i Wallenberg-familjen skulle bete sig likadant, om Wallenbergarna nu ägde ett flygbolag.

Kändisar och deras riders

En annan orsak till att folk reagerade så starkt på Heather Cho och hennes nötvrede var nog att hon inte är verksam inom showbusiness. Där skulle ett dylikt uppträdande väcka betydligt mindre uppmärksamhet.

Ett exempel är Kim Kardashian, känd från realityshowen Keeping Up with the Kardashians, och för att vara gift med Kanye West. Göteborgsposten skriver om vad det kostar för de företag som vill anlita henne för ett samarbete:

Kardashians vill ha minst 5,2 miljoner kronor för att ställa upp.

Dessutom kräver reality-stjärnan femstjärnigt boende för både sin egen del och övrig personal, fem förstaklassbiljetter på flyg, säkerhetsvakter, förstklassig transportservice och välkomstservice på flygplatsen.

Företaget ska också betala en ”skönhetsavgift” för Kardashians team som sköter hår och makeup och traktamente.

En sådan här kravlista brukar kallas för en rider, och det finns många historier om musiker och deras märkliga riders. Vissa artister nöjer sig med att det kommer publik, och att scenen håller. Andra har mer långtgående krav.

  • Elton John krävde att temperaturen i hans loge skulle vara 60 grader Fahrenheit (15,5 grader C) på sommaren och 70 grader F (21 grader C) på vintern.
  • När Lady Gaga skulle medverka på brittiska Radio 1s festival Big Weekend begärde hon att alla som passade upp på henne skulle prata cockneydialekt.
  • Van Halen brukade begära en skål med M&M, där alla bruna godisar skulle var bortplockade. För bandet var detta ett sätt att se hur måna arrangörerna var om detaljer, något som kunde ha stor betydelse för säkerheten.